Terug naar alle inspiratie
03 januari 2020

Ingrediënten voor een zinvol leven

Zingeving heeft zin en kan je veel opleveren! Het ontketent energie die je nodig hebt om dingen te bereiken, het geeft richting aan je handelen en structuur aan je dag of week, en zingeving motiveert jezelf en inspireert anderen.

Inspiratie - Zinvol leven Schoonderwoerd

Mensen die de zin en betekenis van wat ze doen kunnen aangeven, zijn zelfbewust, doelgericht, tevreden en vaak blij met wat ze doen. Anderen, minder bewuste mensen, soms tobbers, soms positieven, missen blijkbaar (tijdelijk) de zin in wat ze doen.

Zingeving heeft zin en kan je veel opleveren! Het ontketent energie die je nodig hebt om dingen te bereiken, het geeft richting aan je handelen en structuur aan je dag of week, en zingeving motiveert jezelf en inspireert anderen. Een bevestiging voor ons om door te gaan met het inspireren van professionals om in hun persoonlijke kracht te gaan staan.

Begin met deze stappen

Wil jij ook meer zin geven aan je leven? Hieronder geven we vier tips om mee te beginnen.

 1. Wees bewust van jezelf en je omgeving.
  Wie ben ik, wat kan ik, en waar word ik blij van? Dat zijn centrale vragen voor zelfkennis en zelfbewustzijn. Af en toe een moment stilstaan, beseffen en voelen hoe je je ergens toe verhoudt. En of je nog wel tevreden bent over een aantal aspecten. Door de hectiek nemen we die momenten niet vaak genoeg.
 2. Bepaal je belangrijkste waarden en drijfveren.
  Wat vind jij belangrijk? Zekerheid of avontuur, vastigheid of flexibiliteit, status en macht of van betekenis zijn voor anderen, hard werken of zelfzorg. In de trainingen Persoonlijke Effectiviteit en Supervrouw gaan deelnemers aan de slag met een proces om te kiezen uit honderden waarden. Een top 10 of top 5 maakt het hanteerbaar, anders blijft het bij mooie woorden en abstractie. Met een top 10 aan waarden kun je jezelf een aantal vragen stellen vanuit je diverse rollen. De cruciale vervolgvraag is; ik HOEVERRE handel ik in deze rol ook naar mijn waarden? De antwoorden zijn soms bevestigend, soms verrassend en soms confronterend.
 3. Maak authentieke keuzes.Van veel deelnemers krijgen we hun dilemma’s, worstelingen of ontevredenheid te horen. Een bron daarvan zit hem vaak in het vervullen van andermans wensen in plaats van die van jezelf. Dat kan jaren prima gaan, en soms zelfs je hele leven. Toch komt er vaak een moment dat it te veel knaagt en frustreert, of zelfs leidt tot ziekte of uitval. Tijd om te bedenken en vooral VOELEN wat jij zelf wilt, en zorgen dat dit gebeurt. Authentieke keuzes maken en realiseren. Verantwoordelijke keuzes maken vanuit jouw normen in plaats van die van anderen.
 4. Lever een bijdrage aan het grotere geheel.
  Heb jij een toekomstbeeld? Een droom? Een missie? Een stip op de horizon? Het is fijn en handig om je bewust te zijn van wat je wilt bijdragen in dit leven of wat je eruit wilt halen. Wat het oplevert is: focus en drive, gemakkelijker keuzes maken en uit je comfortzone, stimulans tot actie. En tot slot geeft het je zekerheid en zelfvertrouwen!

Inzichten van deelnemers

Van verschillende deelnemers uit onze trainingen kregen wij fantastische inzichten en actiepunten:

 • “Ik ben een gesprek aangegaan met mijn leidinggevende, en heb hem verteld waar ik stress van krijg in deze fase, en wat ik juist belangrijk vind. Hij waardeerde het enorm dat ik deze persoonlijke onthulling deed, zo’n positieve reactie had ik niet verwacht. We hebben vervolgens afspraken gemaakt wat op basis hiervan de prioriteiten zijn de komende maanden. Dit luchtte me enorm op, en geven me energie om lekker door te werken ondanks de verhoogde druk omdat mijn collega is uitgevallen.”
 • “Ik heb vorige week mijn baan opgezegd om te verhuizen en bij mij vriend te kunnen gaan wonen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik in die nieuwe stad ook weer een baan vind. Ik weet namelijk steeds beter wat mijn kracht is en wat IK belangrijk vind. Keuzes maken voor mezelf in plaats van anderen te pleasen, leveren me enorm veel mooie nieuwe dingen op.”
 • “Ik bel eens in de zoveel tijd met eenzame mensen die een praatje willen maken, en soms hun hart willen luchten. Dit wordt gefaciliteerd door mijn werkgever. Ik lever graag deze bijdrage, omdat ik dankbaar ben voor wat ik heb en het sociale netwerk waaraan ik deelneem.”

Kortom, wacht niet langer en bepaal jouw bijdrage, jouw wens, en betekenis voor het grotere geheel.

icon-play icon-price icon-category close icon-arrowlong wiggle wiggle icon-download icon-training icon-arrow icon-attendees icon-calendar icon-check-orange icon-check-white icon-copylink logo-linkedin logo-twitter logo-facebook icon-download icon-dropdown-black icon-dropdown-orange logo-bf logo-gi logo-il logo-tt logo-ty