Terug naar alle inspiratie
08 oktober 2020

Drie tips om echt naar jezelf te luisteren

Altijd anderen pleasen of overal de beste in zijn. Je bent je er niet altijd bewust van, maar bepaald gedrag vertoon je vooral om te overleven. Hoe leer je om meer te luisteren naar jezelf en dingen te doen die bij je passen?

Blog - Drie tips om naar jezelf te luisteren

Iedereen heeft drivers: een overlevingsstrategie die jij jezelf gedurende je leven aanleerde. Soms zorgen deze ervoor dat de dingen die jij belangrijk vindt als individu, ineens links komen te liggen. Hierdoor drijf je steeds verder van je eigen gevoel af. Vervelend, maar gelukkig kun je dit gedrag herkennen en afleren. 

In een script van een toneelspel of film staat wat je wel en niet moet doen. Dat geldt eigenlijk ook voor het leven: ieder persoon heeft een ‘script’ met de redenen waarom jij je op een bepaalde manier gedraagt (jouw drivers). Deze zijn al ontstaan in jouw kindertijd. Kinderen voelen goed aan wanneer ze wel of niet aandacht, liefde en waardering krijgen. Ze merken ‘Als ik dát doe, dan ben ik oké’. In de loop der jaren nestelt die gedachte zich in je onderbewustzijn.

De zes drivers

Transactionele Analyse (theorie over de persoonlijkheid van mensen, hun gedrag, communicatie en verandering) onderkent zes drivers:

  • Wees perfect: jij bent de perfectionist in de groep, het eindresultaat is wat voor jou telt;
  • Wees de beste: je ziet anderen als concurrenten en wilt beter zijn dan zij;
  • Wees sterk: je hebt een sterk plichtsbesef en gaat altijd maar door;
  • Doe de ander een genoegen: je houdt meer rekening met anderen dan met jezelf en cijfert jezelf weg;
  • Maak voort: je doet het liefst zoveel mogelijk in zo weinig mogelijk tijd en bent altijd onderweg naar het volgende;
  • Doe je best: je doet altijd je best en werkt liever over dan dat je ‘faalt’.

Doe wat bij je past en kom in je kracht

Pas op latere leeftijd merk je dat dingen je veel energie kosten en dat je misschien soms dingen doet die je eigenlijk liever niet wilt. Omdat je driver op de automatische piloot gaat, moet je als het ware jouw script herprogrammeren. De kracht is dat je kunt leren om die gedachten/drivers te herkennen. Je ziet hiermee in dat je ook andere keuzes kunt maken en zaken anders kunt aanpakken. Als je doet wat bij je past, kom je in je kracht. Wij geven je drie tips voor positieve verandering.

  1. Inzicht: wat probeer je te bereiken?
    Reflecteer op de redenen van jouw driver. Sta even stil bij je gedrag en stel jezelf de vraag: waarom doe ik dit? Wat probeer ik te bereiken?
  2. Prijs: wat kost het je?
    Maak een lijstje met wat het je ‘kost’ en denk aan de nadelen. Hoeveel energie kost het wegcijferen van jezelf?
  3. Permissie: van ‘moeten’ naar ‘mogen’
    Sta jezelf dingen toe. Ben je perfectionistisch, spreek dan met jezelf af dat tachtig procent voortaan ook oké is. Bedenk wat je mag laten liggen om dit te bereiken, en ook welke nieuwe mogelijkheden er opengaan. Welke ruimte ontstaat er voor je?

De beste manier om overlevingsgedrag af te leren, verschilt per driver. Heb je de driver eenmaal ontmanteld, dan kom je dichter bij jezelf. Het is niet makkelijk om dit gedrag 1-2-3 te veranderen, dus neem de tijd om jouw drivers te onderzoeken en jouw gedrag aan te passen.

icon-play icon-price icon-category close icon-arrowlong wiggle wiggle icon-download icon-training icon-arrow icon-attendees icon-calendar icon-check-orange icon-check-white icon-copylink logo-linkedin logo-twitter logo-facebook icon-download icon-dropdown-black icon-dropdown-orange logo-bf logo-gi logo-il logo-tt logo-ty