Hoe vind je geluk in een maatschappij die bol staat van afleidingen?
De maatschappij voedt on op en brengt ons betekenis bij: we leren hoe we ons als individu ‘moeten’ gedragen. Die maatschappij is de context waarbinnen we ons gedragen, en die context stuurt voor 80% ons gedrag. In hoeverre heb jij, te midden van alle hypes en het massagedrag, nog zicht op je eigenheid?
In de media verschijnen regelmatig berichten over burn-outs onder studenten. Je lees over prestatiedruk, social media-gekte en perfectionisme. Met geluk heeft dit alles weinig te maken. Hetzelfde geldt voor economische groei, rijkdom en succes. Maar volgens de media zijn deze zaken juist belangrijk; want iedereen wil toch in de Quote 500 staan?
Ook al woon je in het mooiste huis van Wassenaar, dan is dat nog geen garantie voor geluk. Juist de mensen die geld hebben, zeggen dat geld niet gelukkig maakt. Toch sturen we allemaal op groei, geld en resultaat. Er is geen vakbond die zich niet sterk maakt voor salarisstijgingen. Maar waar is de vakbond voor gelukstijging?
Omdat geluk subjectief is en slecht te meten, valt er niets aan te verdienen. Niemand kan iets verdienen aan buiten zitten in de eerste lentezon in de tuin, je kinderen naar bed brengen, een spelletje doen, zingen onder de douche of wandelen met je familie. Niet de eigenheid van een individu is lucratief, maar de mobilisatie van de massa. Daarom zijn er koopstraten, webshops, theaters, festivals en bungalowparken. Daarom roepen bedrijven hypes in het leven. Aan plaatsen en evenementen waar we ons samen goed kunnen voelen, is wel geld te verdienen.
Wat echter veel gelukkiger maakt zijn ervaringen. Maar zodra we geld willen gebruiken om ervaringen mee op te doen, komt de zogenaamde verliesvermijding om de hoek kijken. Wij zijn ingesteld op houden wat we hebben.
Gezamenlijk hebben we ruim 280 miljard euro op de bank. We houden dat geld als reserve, voor die kapotte wasmachine of de studie van de kinderen. Je veiligheid kun je maar beter in je banksaldo zoeken in plaats van in je vertrouwen in je eigen kunnen, zo ben je geneigd te denken.
Maar laat de hypes nu eens voor wat ze zijn. Koop bijvoorbeeld eens niet het nieuwste boek dat iedereen moet lezen, of scrol eens door Facebook zonder te liken, delen of posten. Kijk naar wat jou voldoening, tevredenheid en geluk brengt. Zo bereik je langzaamaan duurzaam geluk.
Hoe doe je dat? Hoe creëer je meer duurzaam geluk in je leven? Bekijk eens welke groepen bijdragen aan je geluk en welke niet met onderstaande oefening. Uiteraard kun je dit met meerdere elementen in je omgeving doen; spullen, werk, contacten etc.