Terug naar alle inspiratie
10 mei 2020

5 uitgangspunten om geluk te vinden

Met de Geluksweegschaal kun jij jouw remmingen en motivaties in kaart brengen en zo dichterbij jouw geluk komen. Deze 5 geluksprincipes zijn daarbij essentieel.

Inspiratie - Uitgangspunten om geluk te vinden Schoonderwoerd

1. Ken je eigenwaarde

Er is van alles dat je van jezelf ‘moet’. Je mailbox afwerken, een topmedewerker zijn, je targets halen. Maar bedenk dat niets van dat alles gekoppeld is aan je eigenwaarde. Zo lang jij je oké voelt met jezelf, is het goed.

Geluksweegschaal Tip

Neem je eigenwaarde als belangrijk uitgangspunt op jouw weegschaal. Als je niets doet aan je ontwikkeling, zakt je eigenwaarde. Dat wil je voorkomen, dus zorg dat je blijft groeien!

2. Koester je familie/gezin

Je kunt altijd meer aandacht aan familie besteden. Stuur eens een kaartje in plaats van een appje. Dit is persoonlijker en biedt meer ruimte voor een intieme boodschap. Vertel hoe belangrijk ze voor je zijn en dat je van ze houdt. Voorkom dat het straks te laat is voor ‘de dingen die je nog had willen zeggen’.

Geluksweegschaal Tip
Stel, je wilt een lange reis maken en bent bang dat je je familie daardoor minder ziet. Vraag jezelf af: is dat daadwerkelijk zo? Kun je niet alsnog een aantal bezoeken per jaar inplannen, en verschilt dat echt zo met nu? Daarbij kun je naar hartenlust Skypen en bellen.

3. Erken en ontwikkel jouw talent

Om je talent(en) te ontwikkelen, moet je ze eerst erkennen. Hiervoor is het belangrijk om in contact te staan met jezelf. De grootste valkuil is groepsdruk. Waak ervoor dat je eigen identiteit niet verloren gaat. Wie zijn eigen talent kent, dóet het gewoon (ongeacht de reacties van de buitenwereld) en komt daarmee dichterbij geluk.

Geluksweegschaal Tip
Denk aan alle voordelen die de ontwikkeling van je talent oplevert. Zoals: je haalt meer voldoening en plezier uit het leven, je bent vitaler en groeit als persoon.

4. Sta voor jezelf

‘Ik zou het wel graag doen, maar wie zit daarop te wachten?’
Met deze gedachte doe je afbreuk aan jezelf. Voor jezelf staan, is doen wat jij wilt, hoe en wannéer je dat wilt. Los van wat iedereen daarvan vindt.

Geluksweegschaal Tip
Stel jezelf de vraag: ‘Is het belangrijk voor mijn geluk wat anderen van mijn beslissing vinden?’ En ‘Hoeveel doet dat er toe in vergelijking met het bereiken van mijn droom?’

5. Lever meerwaarde

Kleine handelingen kunnen de wereld een beetje mooier maken. Je hoeft hier niet altijd iets voor terug te krijgen, maar je kunt er wel je voordeel mee doen. Denk aan het starten van een klein handeltje waarvan je de opbrengst investeert in een goed doel. Je verdient er zelf aan en doet iets goeds. Als je niet zo zakelijk bent aangelegd, kun je vast iets anders bedenken! Het gaat erom dat je een positief verschil maakt.

Geluksweegschaal Tip
Relativeer bezwaren als ‘het kost tijd en moeite’. Is dit wel echt zo, of maak je het in je hoofd zwaarder dan het is?

icon-play icon-price icon-category close icon-arrowlong wiggle wiggle icon-download icon-training icon-arrow icon-attendees icon-calendar icon-check-orange icon-check-white icon-copylink logo-linkedin logo-twitter logo-facebook icon-download icon-dropdown-black icon-dropdown-orange logo-bf logo-gi logo-il logo-tt logo-ty