Terug naar alle inspiratie
08 april 2020

Vijf NLP-vooronderstellingen die jouw kijk op de wereld verbreden

Iedereen beschikt over verschillende brillen waardoor je naar jezelf en de wereld om je heen kijkt. Er zijn ook brillen waarmee je slechts één richting op kan kijken; een soort tunnelvisie. Gelukkig helpen deze 5 vooronderstellingen je om met een verruimde blik naar de wereld kijken.

Inspiratie - Kijk verbeteren op de wereld Schoonderwoerd

NLP geeft richting aan je gedrag

Een belangrijk fundament van NLP zijn de vooronderstellingen. Dit zijn 15 bekrachtigende overtuigingen van communicatie-experts Virginia Satir, Milton H. Erickson en Alfred Korzybski. Hiermee geef je een nieuwe richting aan je gedrag: Je zoomt even uit en kiest bewust een reactie. In deel 1 en deel 2 hebben we de eerste 10 NLP-vooronderstellingen uitgelegd. In dit deel bespreken we de laatste 5 vooronderstellingen.

11. Context geeft gedrag betekenis

Door om te denken belicht je een situatie op een andere manier. Het is een lichte, gemakkelijke en toegankelijke manier om tot nieuwe inzichten te komen.

Heb jij een gewoonte waar je vanaf zou willen? Plaats dit gedrag eens in een andere context. Deze vooronderstelling geeft een nieuwe betekenis en daaruitkan jij verder. Stel je maakt van ‘geen drop meer eten’ naar ‘elke dag drop eten’. Dan blijkt ineens dat je in die context super veel discipline hebt!

12. Een keuze is een momentopname en daarom altijd de beste op dat moment 

Je hebt vast wel eens gedacht ‘hoe kon ik zo stom zijn dit te doen?!’ Waarna het piekeren begon en je jezelf in gedachten helemaal hebt afgebrand. Maar onthoud dat het menselijk brein zichzelf nooit opzettelijk zou beschadigen. Mensen zullen altijd voor zichzelf de beste optie kiezen. Achter elke keuze zit een (onbewust) persoonlijk belang.

Kortom: elke keuze die je maakt, is voor jou de beste op dàt moment. Achteraf kan je eindeloos reflecteren, maar weet dat dat altijd alleen achteraf kan.

13. Je bent zelf verantwoordelijk voor je gedrag en dus je resultaten 

Het is soms makkelijk om iemand anders de schuld te geven van een eigen probleem of gevoel.  Dit is een grote vergissing. Het brein is de sturing achter al het menselijk gedrag en jij bent eigenaar van dat brein. Welke gedachten heb je? Gebruik je positieve of negatieve woorden? Denk je in problemen of in mogelijkheden? Hiermee stuur je jouw stemming die vervolgens je gedrag beïnvloedt. Dat resulteert in jouw persoonlijke resultaten.

14. Rapport: een bekend gevoel

Het magische gevoel wat je van mens tot mens kan ervaren noemen wij rapport (uitspraak: ‘rapor’). Het zorgt ervoor dat je op onbewust niveau verbinding hebt met je gesprekspartner. Het is een onzichtbaar lijntje tussen jou en de ander. Dit lijntje kan gecreëerd, verbroken en weer gemaakt worden.

Je hebt vast weleens op een verjaardag gestaan waar je weinig mensen kende. Ineens komt er iemand naast je staan en voor je het weet zit je in een fantastisch gesprek waarbij het voelt alsof jullie elkaar al tijden kennen. Dat zijn momenten waarop er veel rapport is.

Ook zijn er momenten waar rapport ver te zoeken is. Misschien wel op diezelfde verjaardag, komt iemand naast je staan, maar komt het niet op gang. Je haalt al je sociale vaardigheden uit de kast, maar het gesprek slaat telkens dood.

Op het moment dat je in een gesprek zit, zakelijk of privé, en je merkt weerstand bij je gesprekspartner, kan je er vanuit gaan de rapport verbroken is. Wil jij weer ‘leading’ zijn in het gesprek dan heb je te werken aan jullie rapport want: met rapport kan alles en zonder rapport kan niks!

15. Insluiten van alles wat er is

Mensen bepalen regelmatig of iets goed of fout is, zowel over de buitenwereld als over zichzelf. Je weet bijvoorbeeld feilloos wat je wel en niet goed aan jezelf vindt. Deze gedachtegang kost ontzettend veel energie en kan je op lange termijn ziek maken.

Wil je liever dat je gedachtegang energie geeft in plaats van neemt? Richt je dan op het insluiten van alles wat er is. De uitdaging zit hem in de zoektocht naar patronen en keuzes die je maakt wanneer je iets uitsluit. Ga na welke keuzes je maakt en welke patronen ervoor zorgen dat je een deel van jezelf of een situatie afkeurt en dus uitsluit. Pas dan kun je rustig keuzes maken die ervoor zorgen dat je jouw wereld niet vernauwd maar juist vergroot.

Meer weten over NLP?
Wil je alle 15 NLP-vooronderstellingen overzichtelijk bij elkaar zien? Download dan hier ons e-book en kom erachter wat NLP nog meer voor jou kan betekenen. Een tipje van de sluier: doelgericht communiceren en dingen vanuit verschillende invalshoeken bekijken, komen ruimschoots aan bod!

icon-play icon-price icon-category close icon-arrowlong wiggle wiggle icon-download icon-training icon-arrow icon-attendees icon-calendar icon-check-orange icon-check-white icon-copylink logo-linkedin logo-twitter logo-facebook icon-download icon-dropdown-black icon-dropdown-orange logo-bf logo-gi logo-il logo-tt logo-ty