Terug naar alle inspiratie
01 januari 2021

Tips voor meer werkplezier en vitaliteit onder werknemers

Als je plezier hebt in je werk en lekker in je vel zit, presteer je beter op werk. Hoe zorg jij er als werkgever of manager voor dat je werknemers genoeg motivatie en energie hebben? Deze zes tips helpen jouw team het beste uit zichzelf te halen en optimaal te presteren!

Blog - Tips voor meer werkplezier en vitaliteit

1. Samen doelen stellen

Opgelegde doelen krijgen zelden draagvlak, dus ga het gesprek aan met je werknemers. Vraag hoe zij zelf tegen hun eigen functioneren aankijken, wat hun ambities zijn en hoe jij daarbij kunt helpen. Stel vervolgens samen doelen. Als iemand meer invloed krijgt op de doelstellingen, groeit zijn of haar interne motivatie. De verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken is goed voor de persoonlijke ontwikkeling: hij of zij leert meer over zichzelf, de eigen vaardigheden en drijfveren. Gedurende het jaar evalueer je de gestelde doelen in een aantal korte coachinggesprekken.

2. Creëer openheid en betrokkenheid

Toon oprechte interesse en aandacht in je medewerkers. Neem regelmatig een kijkje op de werkvloer en houd de sfeer in de gaten. Dit kan bijvoorbeeld door medewerkers zicht te geven op de eindresultaten van hun werk. Wat betekent hun bijdrage concreet voor het bedrijf? Wat is de omzet? Deel de resultaten van een bepaalde periode met het hele team, zodat iedereen begrijp wat voor impact zijn of haar werk maakt. Hiermee vergroot je het gevoel van betrokkenheid en verantwoordelijkheid onder werknemers. Stel ook gezamenlijke doelen, zodat je samen vooruit kunt!

3. Delegeer en vetrouw

Houd niet te veel bij jezelf, maar geef je werknemers meer verantwoordelijkheid. Hier hebben zowel jij als je werknemers profijt van. Door verantwoordelijkheden en bijbehorende taken uit handen te geven, zorg je voor meer motivatie bij je werknemers. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen en kan iemand zich nog verder ontwikkelen.

4. Oog voor mentale gezondheid

Kijk niet alleen naar de resultaten maar ook naar hoe het écht met iemand gaat. Ga het gesprek aan zodra je merkt dat iemand over zijn of haar grenzen dreigt te gaan. Helaas komen burn-outs steeds vaker voor, dus het is van groot belang oog te hebben voor de gezondheid van jouw medewerkers.

Een burn-out herken je snel aan iemands gedrag. Je werknemer is bijvoorbeeld verwarder en sneller geïrriteerd. Dit komt vaak door opgehoopte spanning: het lukt iemand niet of minder goed om op een natuurlijke manier te ontladen. Of misschien lijkt iemand in het algemeen minder gezond, doordat hij of zij minder goed slaapt, minder eet of minder energie heeft. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je geen verandering in gedrag ziet, maar wel in de prestaties.

In een gesprek kan een medewerker besluiten niet met jou te delen wat hem of haar bezig houdt. Neem in ieder geval de tijd voor persoonlijk contact. Praat samen over manieren om tot een oplossing te komen, bijvoorbeeld om een coach van buitenaf in te schakelen. Laat je werknemer zelf de coach uitzoeken, dat voelt veiliger.

5. Stimuleer een fitte levensstijl

Hoe fitter je bent, hoe beter je je voelt. Hieraan kun je bijdragen door het stimuleren van gezonde lunch, een pauze in de buitenlucht of wandelend overleggen. Nog leuker: zet een pingpongtafel neer in het kantoor of organiseer een sporttoernooi. Van beweging en daglicht wordt iedereen energieker. Ook kun je investeren in een sportbudget. Denk aan het vergoeden van een deel van een sportabonnement, een fietsplan of een yoga- of zwemabonnement.

6. Erken je werknemers

Tot slot, misschien wel de allerbelangrijkste tip: laat je werknemers weten dat je blij met ze bent. Zonder erkenning verliezen mensen motivatie en plezier. Geld is secundair aan het gevoel van waardering.

icon-play icon-price icon-category close icon-arrowlong wiggle wiggle icon-download icon-training icon-arrow icon-attendees icon-calendar icon-check-orange icon-check-white icon-copylink logo-linkedin logo-twitter logo-facebook icon-download icon-dropdown-black icon-dropdown-orange logo-bf logo-gi logo-il logo-tt logo-ty