Soms zie je alleen nog maar het onprettige gedrag van de ander. Deze NLP-vooronderstellingen helpen jou ‘uit te zoomen’. Je creëert een keuze in je reactie en houdt de energie bij jezelf.
Een belangrijk fundament van NLP zijn de NLP-vooronderstellingen. Dit zijn 15 bekrachtigende overtuigingen van communicatie-experts Virginia Satir, Milton H. Erickson en Alfred Korzybski. Hiermee geef je een nieuwe richting aan je gedrag.
Een veelgehoord leerdoel is ‘daadkrachtiger omgaan met mijn dominante manager’. Van nature zijn we geneigd om andere mensen, en ook onszelf, te labelen ‘hij is irritant, zij is lastig’ en ‘ik ben slordig’. Deze uitspraken gaan alleen over het gedrag, maar worden op identiteitsniveau uitgesproken. Dat zorgt er voor dat het een feit lijkt.
Door een uitspraak op gedragsniveau te doen is er wèl verandering mogelijk: ‘mijn collega deed gister niet zo aardig tegen mij’. Als je deze twee niveaus los van elkaar ziet, word je milder en zie je mogelijkheden om ergens mee om te gaan.
NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander. Tuurlijk observeer je anderen en interpreteer je daarna hun gedrag, dat gaat automatisch. Maar je kunt wel proberen te achterhalen waarom iemand bepaalt gedrag vertoont. Dat doe je met al je zintuigen. Krijgt iemand een kleur bij het uitspreken van een zin of worden zijn pupillen groter? Dan gaat er mogelijk iets anders in het hoofd van de ander om dan wat je in eerste instantie ziet.
De kunst van deze NLP-vooronderstelling is om mensen (inclusief jezelf) in de juiste stemming te brengen zodat ze de resultaten behalen die ze wensen. Wees je bewust van je eigen (wel of niet helpende) stemming en besef dat dit impact heeft op de omgeving. Wil je er samen uit komen? Denk aan een moment (uit een eerdere ervaring of een toekomstige inbeelding) waarbij dat is gelukt.
Er zijn vast genoeg momenten waarop je denkt dat je bepaalde kwaliteiten niet hebt en je denkt dat je iets niet kunt. Volgens NLP heeft iedereen alle kwaliteiten, maar kan het zijn dat je dénkt dat dit niet zo is. Denk maar eens aan een kwaliteit waarvan jij vindt dat je die niet hebt en denk terug aan een moment in je leven waar je juist ontzettend veel van deze kwaliteit had. Dan merk je dat je die kwaliteit in een andere context wel degelijk hebt ingezet hebt. Door je te realiseren dat je alles in je hebt om het gewenste resultaat te behalen, heb je meer vrijheid in de keuze iets wel of niet te gaan doen.
In het begin van je leven heb je alles geleerd door feedback te krijgen. Je viel en stond weer op, kreeg te horen hoe iets anders kon, voerde dat met volle moed uit om vervolgens weer opnieuw te beginnen. Veel volwassenen besluiten ergens in hun leven dat ze ‘nu alles wel moeten kunnen’, Maar in werkelijkheid kun alles als een leerproces beschouwen waarin je telkens groeit en ontwikkelt, zoals je vroeger ook deed.
Deze vijf vooronderstellingen kan je effectief toepassen in je dagelijks leven. Kies bijvoorbeeld twee van deze vijf uit die jou het meest aanspreken. Schrijf ze op een memo en plak deze vervolgens op je computerscherm. Meer weten over NLP? Lees hier over vooronderstelling 6 t/m 10 en vooronderstelling 11 t/m 15.
Leer doelgerichter en met begrip te communiceren en neem mensen mee in je verhaal.
In deze training leer je jezelf sturen vanuit praktische NLP structuren die je bijblijven