Wat zijn de beste manieren om duurzaam gelukkig te zijn? Op basis van zijn expertise in gelukkig worden stelde trainer Pep Degens deze drie technieken samen. Zo krijg jij meer regie over je leven en je geluk.
Wil je vaker gelukkig zijn in je dagelijks leven? Deze technieken helpen je meer regie te nemen en incasseringsvermogen te ontwikkelen, en bovendien te kiezen voor wat je vanuit je hart wilt.
Wat zijn de beste manieren om duurzaam geluk te bereiken? Op basis van zijn expertise in gelukkig worden stelde trainer Pep Degens deze drie technieken samen. Zo krijg jij meer regie over je leven en je geluk.
1. MAAK HET ONDERSCHEID TUSSEN ONDERSTROOM EN DEINING
De primaire problemen in het leven zijn terug te voeren op twee zaken: onderstroom en deining.
Je onderstroom is de weg die jij volgt naar jouw geluk: het bezig zijn met jouw passie, het doen waar jij je goed bij voelt. Reizen, eindelijk van je favoriete hobby je werk maken of het najagen van wat voor droom je ook hebt. Het kan van alles zijn, zolang het maar hetgeen is dat je innerlijke voldoening en geluk geeft. In je onderstroom komen de verschillende uitgangspunten voor je geluk samen, zoals jouw talent en eigenwaarde.
Alleen als er iets gebeurt dat jou op je grondvesten laat schudden, tast dat je onderstroom aan. De meeste obstakels op je weg vallen echter onder deining.
Deining omvat alle kleine kicks en tegenslagen in het leven die je ervaart, maar niet daadwerkelijk van ‘geluksbelang’ zijn. Je hebt een lekke band, je telefoon loopt schade op of je beamer begeeft het net voor een presentatie. Zo’n gebeurtenis vergt even veel tijd, aandacht en frustratie. Of je hebt een leuk concert achter de rug, maar twee dagen later is je adrenalinepeil weer terug op normaal. Zeg voortaan tegen jezelf in zo’n situatie: ‘het is maar deining.’ Hier ga je dat diepere geluk niet vinden!
Want, hebben deze voorvallen effect op je geluk? Nee, het verandert niets aan wat jou gelukkig maakt. Hetzelfde geldt voor iets grotere tegenslagen die jouw basis geluk niet aantasten. Je onderstroom kabbelt of stroomt nog steeds dezelfde kant op. Het tijdelijke probleem los je op en de deining neemt altijd af.
En dat geldt voor veel zaken die je tegenkomt. Het merendeel van het nieuws in de krant, op televisie of op je Instagram-account, het is allemaal deining. Doe maar eens drie weken zonder en mail me of je iets hebt gemist!
2. NEEM JE EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID
Een pittige (maar effectieve) manier om te dealen met tegenslagen en te werken aan je geluk, is het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Toch is het een noodzakelijk kwaad. Pas als je jouw verantwoordelijkheid neemt, is er plaats voor groei. Het doet helaas wel pijn, want je gaat op zoek in jezelf. Maar uiteindelijk word je van persoonlijke groei gelukkiger, en je bent zelf degene die dat in de hand heeft.
Stel, je bent niet aangenomen voor een baan die je graag wilde. Je kunt de reden bij externe factoren zoeken, zeggen dat het ‘groter was dan jezelf’. Het levert je meer op om terug te kijken en op te schrijven wat je eigen aandeel is. Had je een te hoge verwachting, wilde je te graag erkenning? Alleen zo leer je de regie te nemen over je leven. Met regie kom je uit pijn en kun je verder. Wees niet het slachtoffer, maar de regisseur!
3. GEBRUIK DE GELUKSWEEGSCHAAL
Deze techniek komt van pas bij de meer ingewikkelde vraagstukken en dilemma’s waar je tegenaan loopt. Er is iets dat je graag wilt, een droom die je nooit waar durfde te maken en waarover je twijfelt. Bijvoorbeeld verhuizen naar je ideale huis op het platteland, emigreren of een verre reis maken. Na het afwegen van de voor- en nadelen wegen ben je er nog steeds niet uit: er zitten schijnbaar evenveel voordelen als nadelen aan het najagen van je droom. Je piekert je suf, elke dag weer…
Met de Geluksweegschaal breng je hier verandering in. Je brengt de factoren in kaart die je remmen en juist motiveren. Vervolgens ga je hiermee spelen. Zie je alles wel goed? Kun je de nadelen relativeren? Wat vind je nu echt belangrijk? Na het doorlopen van de stappen, zie je de situatie op zo’n manier in dat je de uitdaging aandurft.
Kijk ook eens naar de Kom In Je Kracht-training. Toegankelijk voor iedereen die privé of zakelijk tegen muren aanloopt of graag meer zelfvertrouwen wil. Na deze training kom je uit je comfortzone, integreer je gevoelens in contact en voel je je opgeruimd.