Angst belemmert de weg naar geluk. Wat jou in je werk gelukkiger kan maken, is een andere 'jij' of een andere baan. Neem een Geluksbesluit en pak de regie!
Heb je het gevoel dat je liever iets anders wil op je werk, maar dat je klem zit? Oftewel: zit je op een omweg naar geluk of misschien wel een doodlopend spoor? Meestal is dat ook omdat je ogenschijnlijk vastzit aan verplichtingen die je in je leven bent aangegaan. Met een geluksbesluit kom ook jij vast weer op je eigen spoor naar geluk!
Een bekend verhaal over een Mexicaanse visser schets hier een goed voorbeeld van. Een Amerikaanse zakenman spoort een Mexicaanse visser aan om meer te gaan vissen, zodat hij meer winst maakt, geld heeft voor vissersboten en uiteindelijk miljoenen verdient. Als de visser hem vraagt wat hij dan met dat geld en kapitaal moet, antwoordt de zakenman dat de visser zo uiteindelijk de tijd heeft om de hele dag te vissen. De moraal van het verhaal? De zakenman nam een lange omweg naar wat de visser allang deed; doen wat hij leuk vindt, namelijk vissen. En dát is de basis van geluk.
Maar wat als alles wat je bedenkt om je weg naar geluk te verkorten meteen door je eigen gedachten in een negatief daglicht wordt gesteld? Als je alleen al denkt aan ander werk, stel je daar meteen bezwaren tegenover (‘Eerst een jaarcontract, help!’ ‘En ik ben al 50+!’). Angst heeft je in zijn greep (ook al noem jij het liever veiligheid of hoogstens lichte zorgen). Maar geef maar toe: je zit hartstikke klem.
In situaties waarin we klem zitten vergeten we een belangrijke les: we overschatten altijd de invloed van een situatie én onderschatten de kracht van eigen regie. Dus ja, je hebt nu leuke collega’s en je verdient een mooie boterham. En je bent op leeftijd en niemand zit te wachten op jou met je cv met een baan van 15 jaar ervaring (of ‘herhaling’?).
Zo kun je vast nog meer redenen bedenken waarom je nu eenmaal doet wat je doet.
De fout die je maakt, is dat je eerst uitvluchten bedenkt en pas daarna je droom formuleert. Waar is je toewijding? In feite ver te zoeken, want je zegt steeds tegen jezelf dat je het best redt, klunend tot je pensioen. Je doet jezelf tekort.
Weet je wat jij mist? Een Geluksbesluit. Met een geluksbesluit ga je voor jezelf staan en geef je aan wat je het liefste zou willen. De hele waslijst aan bezwaren die je het liefst meteen wilt inbrengen, laat je gewoon even liggen. Ook de zorgen over tijd en geld. Er is altijd tijd en er is genoeg geld, alleen misschien nu nog niet bij jou.
De vraag is: wat wil je het liefste worden, ook al ligt het niet voor de hand? Wat jou in je werk gelukkiger kan maken, is een andere ‘jij’ of een andere baan. Of je nu de visser blijft of de rederij-eigenaar wordt, dat maakt niet uit. Als je een eerlijk antwoord kunt geven zonder eerst te rekenen, ben je toe aan stap 2: de invulling. Daar heb je jaren de tijd voor. Dus waarom zou je dan meteen je best moeten doen om jezelf tot de enkels toe af te branden met bezwaren?
Leun eens achterover. Kijk eens kritisch naar jezelf. Hou je jezelf niet al lang voor de gek? Ben je toch niet stiekem een beetje bang voor de ongewisse toekomst? Vertrouw je jezelf niet de vaardigheden toe om die toekomst vorm te geven? Op dit punt aanbeland, kun je iets ondernemen: investeren in je eigen vaardigheden.
Levensvaardigheden. Geluks-ontwikkel-vaardigheden. Zonder belemmeringen (angst, veiligheid, zorgen) loopt het een stuk rechter en lichter. Zo had je het nog niet gezien. Pas als laatste buig je je over de vragen: Waar haal je de tijd en het geld vandaan? Is geld wel zo belangrijk? En kun je toe met minder?
Tot slot zijn hier drie tips om jouw weg naar geluk te vinden:
Laat je barrières op weg naar geluk vervangen door groei en regie in jouw leven en stap uit je comfortzone voor meer geluk!