Terug naar alle inspiratie
03 februari 2020

De zin en onzin van training

Als je wilt, kun je altijd trainen. Voetbaltraining, puppytraining, communicatietraining, rijvaardigheidstraining, weerbaarheidstraining, omgaan-met-stress-training, fitnesstraining, ‘wees een goede ouder-training’… voor alles is er wat. Kun je eigenlijk nog zónder training?

Blog - De zin en onzin van training

Als je wilt, kun je altijd trainen. Voetbaltraining, puppytraining, kooktraining, communicatietraining, rijvaardigheidstraining, weerbaarheidstraining, fitness-training, ‘wees een goede ouder-training’… Voor alles is er een training. Het lijkt wel of je zonder training weinig kunt bereiken. Maar is dat ook zo?

Trainen betekent: een bepaalde vaardigheid oefenen. Als je iets traint, word je er sterker in. Is het tegenovergestelde ook waar? Alles wat je niet traint, gaat achteruit?

Wij en ons gedrag

Mensen zijn rare wezens. We doen ‘nu’ vol overtuiging dingen die op de lange termijn niet goed voor ons zijn. Denk bijvoorbeeld aan: alcohol drinken, snoepen, te veel eten en roken. Voorlichting genoeg, maar dat leidt niet automatisch tot gedragsverandering. We blijven vasthouden aan ons aangeleerde, vertrouwde gedrag.

Gedragsverandering begint bij inzicht. Vervolgens moet je in actie komen om je gedrag te veranderen. Om duurzaam te veranderen, moet je die actie (het nieuwe gedrag) langere tijd volhouden, zodat het een nieuwe gewoonte wordt (i.p.v. een sigaret opsteken na het eten, een boek lezen bijvoorbeeld). Daarbij kom je dagelijks verleidingen en hobbels tegen waardoor terugvallen in het oude vertrouwde patroon op de loer ligt.

Het ontwikkelen van compleet nieuw gedrag – zoals een auto besturen, een puppy opvoeden of leren verkopen – is nog een graadje lastiger: je vertoonde dit gedrag nog niet, dus je moet het aanleren.

De kracht van training

Plezierzoekend en pijnmijdend als we zijn, nemen we vaak de gemakkelijke weg naar resultaat op korte termijn. Die weg wordt bepaald door passieve en reactieve copingstijlen: gemakzucht, ontkenning en vermijding. Training geeft je een actieve copingstijl die op de langere termijn werkt.

Wat is die actieve stijl? Erken het probleem, wordt zelfbewust, verrijk je inzicht, leer nieuwe vaardigheden en kom in actie. Je erkent het probleem en je erkent de noodzaak om iets te doen. Vervolgens is de vraag: heb je voldoende wilskracht, volharding, doorzettingsvermogen, veerkracht in huis? Kun je de verleiding weerstaan en hobbels overwinnen? Alleen dat is bepalend voor het succes dat je op de langere termijn boekt.

In gevecht met jouw interne weegschaal

In een training leer je doordat vele anderen je al zijn voorgegaan. Zij geven hun ervaringen aan jou door. En na de training ben jij aan de beurt. Dagelijks toets je onbewust je interne weegschaal van ‘pijn en verlangen’. Heb je veel last van je huidige gedrag of het gebrek aan nieuwe vaardigheden? Wil je graag veranderen, verlang je naar een gezonde toekomst, een lang leven of een succesvolle carrière? En tot slot, heb je de wilskracht en volharding om dit aan te kunnen? Is het antwoord op al deze vragen ‘ja’? Dan heb je grote kans dat je het geleerde succesvol gaat toepassen. De training heeft zin gehad!

Maar de meest zinvolle training die bestaat, is misschien wel die van je eigen ik: veerkracht, wilskracht, volharding. Daarmee maak je elke training zinvolle training!

icon-play icon-price icon-category close icon-arrowlong wiggle wiggle icon-download icon-training icon-arrow icon-attendees icon-calendar icon-check-orange icon-check-white icon-copylink logo-linkedin logo-twitter logo-facebook icon-download icon-dropdown-black icon-dropdown-orange logo-bf logo-gi logo-il logo-tt logo-ty