Ben jij gelukkig met je werk? NLP geeft je meer inzicht in je werkgeluk en helpt je dit te verhogen. Deze checklist is alvast een goed begin.
Geluk is soms moeilijk te verwoorden. Het is meer dan alleen ‘iets heel leuk vinden’. Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een middel om jezelf bewust te worden van de weg die het gevoel van binnen naar buiten en andersom aflegt.
Wetenschappelijk gezien zijn er meerdere factoren gelinkt aan het ervaren van geluk. De ervaren trainers van Schoonderwoerd hebben de volgende checklist opgesteld. Na deze vier vragen weet jij hoe gelukkig je bent op het werk.
Een belangrijk uitgangspunt van NLP is: je bezit alle hulpbronnen die nodig zijn om je doelen te bereiken.
Alleen weet je soms nog niet wat deze zijn en hoe je ze inzet. NLP gelooft in de kracht van mindset. Je kunt zelf bepalen met welk been je uit bed stapt. Dit doe je door in gedachten met al je zintuigen eerdere geluksmomenten op te roepen. Waarom was ik toen zo gelukkig? Wanneer je een slechte dag hebt, denk je terug aan deze ervaring. Vervolgens stel je jezelf de vraag: wat kan ik nu doen om dat gevoel terug te halen?
Als je werk doet dat te ver buiten je kwaliteiten valt word je ongelukkig. Weten waar je goed in bent, wat je leuk vindt, maar bovenal wat je drijft, zijn elementen die je met NLP onderzoekt. Dit doe je met behulp van zogenoemde meta-programma’s.
Elk mens heeft een basisprogrammering: de manier waarop jij je het liefst gedraagt. Hoe je geprogrammeerd bent, bepaalt waarom je reageert zoals je reageert. Door meer inzicht in jouw basisprogrammering, krijg je inzicht in welke omgeving je wel of juist niet floreert.
Een voorbeeld van een NLP meta-programma is ‘tijd’. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met tijd. De een is gebaat bij structuur en planning en de ander houdt graag ruimte vrij voor een impulsieve activiteit. Kortom: krijg zicht op jouw voorkeuren (basisprogrammering).
Iedereen kijkt vanuit een andere bril naar het leven. Dat komt door je karakter, je ervaringen en je opvoeding. Binnen het NLP noemen we dit mentale filters. Deze filteren de informatie die je tot je neemt. Inzicht in je filters geeft je inzicht in wat jij belangrijk vindt. Voorbeeld: er ontstaat wrijving tussen jou en je collega. Je kan ervoor weglopen, maar ook op onderzoek uitgaan. Waar komt de wrijving vandaan? Vaak blijkt dat iemand anders iets belangrijk vindt dat jij niet belangrijk vindt. Door vragen aan jezelf en aan de ander te stellen, leer je elkaar en elkaars filters begrijpen.
Mensen met veel zelf reflecterend vermogen, ervaren meer (werk)geluk. NLP laat je eenvoudige en gestructureerd naar het communicatieproces kijken. Zo kan je je eigen communicatie ontleden en jezelf reflecteren. Tip hiervoor: stel jezelf met regelmaat de vraag: wat leidt bij mij tot effectief gedrag?
Leer doelgerichter en met begrip te communiceren en neem mensen mee in je verhaal.
In deze training leer je jezelf sturen vanuit praktische NLP structuren die je bijblijven