Terug naar alle inspiratie
26 oktober 2020

De voordelen van online trainen

Ook opleidingen en trainingen verplaatsen steeds meer naar online, maar hoe ziet een virtuele training eruit en wat zijn de voordelen van deze online vorm?

Blog - de voordelen van online trainen

In een wereld waarin thuiswerken steeds meer standaard wordt, verplaatsen ook steeds meer diensten naar online. Van boodschappen doen tot vergaderingen, maar ook opleidingen en trainingen. Hoe ziet een virtuele training eruit en wat zijn de voordelen van deze vorm?

Online trainingsvormen

E-learning is de overkoepelende term voor ‘leeractiviteiten waarbij interactief gebruikt wordt gemaakt van een computer die verbonden is met een netwerk’. Dit kan op verschillende manieren plaatsvinden. Bekende online vormen zijn webinars, MOOC’s (massive open online courses) en online trainingen.

Een webinar is een seminar met alleen online publiek. Het is meer een presentatie of college over een bepaald onderwerp, waarbij het niet altijd mogelijk is voor het publiek om te reageren op de spreker(s). Een MOOC is een online (video)cursus voor een onbeperkt aantal deelnemers. De deelname is vaak gratis of tegen een betaalbare prijs, en er worden aparte lesmaterialen bij aangeboden.

Bij een online training volg je een live training in een ‘virtual classroom’ met een groep van maximaal 12 deelnemers. Het is net alsof je met de trainer en andere deelnemers in een trainingsruimte zit – maar dan online. In de trainingsruimte zie je een PowerPoint, whiteboard en video’s. Via telefoon, chatboxen en soms webcam, maak je contact met de trainer en andere deelnemers. Ook is er ter ondersteuning een co-trainer aanwezig. Allerlei werkvormen zijn tijdens de training mogelijk, ook in kleinere groepjes oefenen of rollenspellen met trainingsacteurs.

Waarom online trainen?

Vaak heb je een specifiek leerdoel en wil je gericht werken aan bepaald gedrag, maar heb je niet per se een volledige training nodig. Een online training (bij Schoonderwoerd noemen we ze online workshops) biedt in dat opzicht een aantal voordelen:

  • Bij Schoonderwoerd focussen we op in onze online workshop op één onderwerp tegelijk. We verplaatsen eigenlijk een specifiek onderdeel van de klassikale training letterlijk naar online. Op basis van jouw leerdoel kies je de online workshop die geeft wat jij nodig hebt.
  • De meerwaarde van een (online) training of workshop boven zelfstudie is de interactie met anderen. Door het beperkte aantal deelnemers is er veel ruimte voor jouw vragen, leerdoel en het uitwisselen va ervaringen met elkaar.
  • De duur van de workshop is 2 uur en veelal praktijkgericht, zodat je daarna direct alles kunt toepassen.

In korte tijd leren we je dus alles over een specifiek thema en geven we je handvatten om mee aan de slag te gaan. Minimale tijd, groot leereffect!

icon-play icon-price icon-category close icon-arrowlong wiggle wiggle icon-download icon-training icon-arrow icon-attendees icon-calendar icon-check-orange icon-check-white icon-copylink logo-linkedin logo-twitter logo-facebook icon-download icon-dropdown-black icon-dropdown-orange logo-bf logo-gi logo-il logo-tt logo-ty