Terug naar alle inspiratie
04 december 2021

Alleen slapen is niet genoeg- deze 7 soorten rust heb je nodig

In de serie ‘How to Be a Better Human’ schrijven leden van de TED community inspirerende artikelen vol van verfrissende inzichten. Auteur en motivational keynote speaker Saundra Dalton-Smith beschreef zeven soorten rust die een mens, naast slaap, nodig heeft.

rust

Ben je moe, lusteloos en uitgeblust? Een goede nachtrust doet wonderen. Nee hoor! Slaap en rust zijn namelijk twee verschillende dingen. Alleen slapen lost dat duffe gevoel niet op, sterker nog: je gaat alleen maar harder rennen (want hé, je hebt toch goed geslapen?) en wordt chronisch vermoeid. Zorg voor échte rust op deze zeven vlakken:

1. Fysieke rust

Passieve fysieke rust krijg je door slaap (zowel korte dutjes als een goede nachtrust). Maar een andere vorm van fysieke rust is actieve fysieke rust. Dit zijn activiteiten waarbij je lichaam zich herstelt van alle dagelijkse stress. Dit zijn activiteiten die je bloedcirculatie en de flexibiliteit van je spieren trainen zoals yoga of een massage.

2. Mentale rust

Kun jij geen dag beginnen zonder een shot koffie? Je komt moeilijk op gang, hebt concentratieproblemen en in bed blijf je malen terwijl je moet ondertussen strest over dat je moet slapen. En ook al heb je lang geslapen, je hebt nooit het gevoel dat je echt oplaadt. Je hebt een tekort aan mentale rust. Neem regelmatig (zeker iedere twee uur) een korte pauze. Dit helpt je om de opeenstapeling van prikkels gedurende de dag te doseren. Leg en kladblok naast je bed om gedachtes van je af te schrijven voor het slapen gaan.

3. Zintuigelijke rust

Gesprekken, digitale meldingen, spontane verzoekjes… van een gemiddelde (werk)dag kun je behoorlijk overprikkeld raken. Een overkill voorkom je door midden op de dag je ogen minstens een minuut dicht te doen en jezelf even af te sluiten van alles. Ga op in de stilte in je hoofd en geef jezelf een reset. Ook helpt het om aan het einde van de dag offline te gaan: laptop dicht en telefoon weg. Zo zorg je voor optimale omstandigheden om écht uit te rusten tijdens je slaap.

4. Creatieve rust

Deze vorm van rust is vooral belangrijk als je vaak oplossingsgericht en creatief denkt. Je maakt ruimte in je hoofd door jezelf te laten verbazen door iets bijzonders. Weet je bijvoorbeeld nog hoe je werd overmand door stilte toen je voor het eerst een waterval zag? Dit gevoel kun je ook oproepen als je een wandeling maakt, naar een museum gaat of op een andere manier geïnspireerd raakt; zolang je maar openstaat voor verwondering en jouw vlammetje kan ontwaken.

5. Sociale rust

Hoe het ook gaat, voor de buitenwereld gaat altijd goed met je. Herkenbaar? Constant doen alsof de zon schijnt, kan slopend zijn. Dat het even niet zo lekker gaat, doet niets af aan jouw hartelijkheid! Sterker nog: het maakt je een mens. Dus gun jezelf emotionele rust. Deze vorm van rust vind door jezelf te omringen door mensen die je energie geven in plaats van je energie kosten. Mensen bij wie jij jezelf kunt zijn en tegen wie je het eerlijk kan zeggen als het even wat minder gaat.

6. Emotionele rust

Gastvrouw zijn van alle feestjes, altijd klaarstaan voor anderen, harder lopen om gaten op te vullen. Het geeft je vast voldoening, maar het kan ook ontzettend vermoeiend zijn. Je bent je tenslotte toch aan het vormen naar de ander; je bent aan het pleasen. Gun jezelf wat ademruimte door je te omringen met mensen die even pro-actief zijn als jij. Zodat je weet dat jij niet degene bent die problemen hoeft op te lossen. Daarbij is het ook goed om te beseffen dat sommige dingen zichzelf oplossen en dat jij niet altijd degene hoeft te zijn die opstaat.

7. Spirituele rust

Je voelt je als mens compleet als je op een dieper niveau van nut bent. Wanneer je je volledig geliefd en geaccepteerd voelt en waarbij je het gevoel hebt dat jouw energie welbesteed is. Door betekenisvolle activiteiten als meditatie of werk voor een goed doel, kun je spirituele rust ervaren.

Je weet nu dat rust veel meer is dan bijtanken op bank of bed. Rust bestaat uit verschillende componenten. Hoe zou jij (eerlijk!) scoren op deze verschillende vormen? Merk jij dat de balans zoek is? De training stressreductie helpt jou te ontdekken wat jouw stressfactoren zijn en hoe je hiermee aan de slag kunt gaan. Wil je totaal uit-tunen? De vijf-daagse klooster-retraite staat in het teken van rust, bezinning, verdieping, beweging, creativiteit en stilte.

icon-play icon-price icon-category close icon-arrowlong wiggle wiggle icon-download icon-training icon-arrow icon-attendees icon-calendar icon-check-orange icon-check-white icon-copylink logo-linkedin logo-twitter logo-facebook icon-download icon-dropdown-black icon-dropdown-orange logo-bf logo-gi logo-il logo-tt logo-ty