Terug naar alle inspiratie
07 februari 2020

Neem een moment stilte

In de drukte van het dagelijks leven is het soms fijn om even te vertragen. Neem een moment stilte voor nieuwe energie en kom in een diepere connectie met jezelf.

Blog - Neem een moment stilte

Ik hou van mensen. Als je mij in een groep zet kan ik enorm genieten. Ik krijg er energie van en kan er zelfs soms een beetje druk van worden. Maar dat is ‘in the moment’, want wanneer ik ’s avonds thuis kom plof ik uitgeput op de bank. Dan heb ik echt tijd, rust en ruimte nodig om bij te komen.

We leven in een maatschappij die steeds drukker en hectischer lijkt te worden. Stilte wordt een schaars goed. Er zijn voortdurend prikkels en er zijn zoveel mogelijkheden tot communicatie, dat de overvloed aan woorden, geluiden en beelden ons dreigt te overheersen. Als er even geen prikkels zijn zoeken we ze al snel zelf op, door bijvoorbeeld onze telefoon te pakken, de tv aan te zetten of in gesprek te gaan met medemensen. Als we niet uitkijken staan we straks 24/7 ’aan’. Zijn we op de vlucht voor rust en stilte of nemen we wel nog eens een momentje niks?

Even vertragen

Niets zweverigs, maar gewoon even aanwezig zijn in het hier en nu. Even vertragen. Wat zou het je opleveren als je soms iets rustiger aan doet?

Denk je eens in… Je hebt een afspraak in je agenda waar je op de fiets naartoe gaat. Jouw doel? Van A naar B komen. Is dat zo? Je gaat wel van A naar B, maar dat kan op meerdere manieren. En hoe je dat doet, zorgt voor het effect. Snel fietsen, zonder te luisteren of kijken wat er om je heen gebeurt, brengt je gauw op de plaats van bestemming. Doel bereikt zou je denken. Maar: fiets je minder snel, kijk je om je heen naar de bomen in bloei, voel je de zon op je huid en luister je naar de fluitende vogels… Dan voel je het vanzelf! Maak die ruimte eens voor jezelf, kies voor vertraging en zie wat er gebeurt.

  • Je bent bewuster aanwezig bij wat je doet
  • Je bent meer in verbinding met jezelf en de omgeving
  • En je voelt nieuwe, diepere energie
  • Hoofd en hart komen meer in balans

Je hoeft niet iedere week naar een yogales of elke dag te mediteren, je kunt het gemakkelijk integreren in het dagelijks leven. Het zit ‘m al in de kleine dingen die verschil kunnen maken. Begin bijvoorbeeld eens in een gesprek met een moment stilte en kijk wat voor diepgang en ruimte er ontstaat. Ghandi zei het al: stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker.

Energie uit stilte 
Marion Reijerink liet de deelnemers van onze Inspiratiedag 2019 ervaren hoeveel energie je kunt halen uit het afstemmen op jezelf. Leer de kunst van het vertragen, ervaar de kracht van de stilte met behulp van mooie werkvormen als meditatie, inquery, geleide visualisatie.

icon-play icon-price icon-category close icon-arrowlong wiggle wiggle icon-download icon-training icon-arrow icon-attendees icon-calendar icon-check-orange icon-check-white icon-copylink logo-linkedin logo-twitter logo-facebook icon-download icon-dropdown-black icon-dropdown-orange logo-bf logo-gi logo-il logo-tt logo-ty